Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013
Τα σενάρια για το πώς θα βρεθεί το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή το 34% του ΑΔΜΗΕ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Το πρόβλημα
έγκειται στο ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και συνεπώς το δημόσιο μόνον εμμέσως συμμετέχει στο Διαχειριστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η πώληση εκ μέρους της ΔΕΗ του συνόλου των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και η εξαγορά του 66% από τον στρατηγικό επενδυτή και του 34% από το δημόσιο. Επειδή όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει το δημόσιο να βάλει χρήματα (που δεν έχει), προκρίνεται η λύση της «απόσβεσης εν λειτουργία», δηλαδή η σταδιακή αποπληρωμή του αναλογούντος τιμήματος μέσω των μερισμάτων σε βάθος χρόνου.
Το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση προβλέπει επιλογή επενδυτή για είσοδο στο 49% των μετοχών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ανάληψη του μάνατζμεντ από τον ίδιο και σε δεύτερη φάση εξαγορά επιπλέον 2%. Αυτό το σχήμα που θα ήταν πιο γρήγορο φαίνεται ότι δεν προχωράει, οπότε μπαίνει στο τραπέζι η πώληση του 100% και η «απόσβεση εν λειτουργία».
Μέρισμα
Καθοριστικό σε αυτήν την περίπτωση θα είναι  να υπάρξει ικανοποίηση της ΔΕΗ και των μετόχων της, που δεν είναι μόνο το Δημόσιο (51%) αλλά και ξένα fund, το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζόμενων αλλά και ιδιώτες μέτοχοι. Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα πάνε σε τρεις κατευθύνσεις: το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί ως μέρισμα στους μετόχους: π.χ. αξία πώλησης 1 δις, το 30% ή αλλιώς 300 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους μετόχους. Ένα ακόμη σημαντικό ποσό θα κατευθυνθεί για τη μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ. Ήδη θυμίζουμε η Standard & Poor’s έχει υπογραμμίσει στην πρόσφατη αξιολόγησή της για τη ΔΕΗ ότι αναμένει ως θετικό καταλύτη για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας από τα έσοδα που θα προκύψουν από πωλήσεις παγίων. Η S&P’s βεβαίως αναμένει σημαντική μείωση από την πώληση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, ωστόσο η θετική επίπτωση θα είναι πολλαπλασιαστική: η εταιρεία θα επιτύχει μείωση του συνολικού δανεισμού της και ταυτόχρονα θα βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα άρα και τη δυνατότητά της να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της με καλύτερα επιτόκια. Αυτό συνεπάγεται άμεση μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρείας και βελτίωση των γενικότερων προοπτικών κερδοφορίας. Τέλος ένα κομμάτι από τα έσοδα θα πάει για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, κυρίως της Πτολεμαΐδας 5.
Ανεξάρτητη αποτίμηση
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να έχει ολοκληρώσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 τις διαδικασίες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, που είναι απαραίτητη για τις επόμενες κινήσεις.
Για την πώληση του ΑΔΜΗΕ υπάρχει αισιοδοξία στο στρατόπεδο της κυβέρνησης ότι αυτή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον παικτών της ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν διερευνητικές επαφές από την πλευρά κινεζικών εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της συγκεκριμένης πώλησης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει προάγγελο και «βαρόμετρο» για τις πιο «βαριές» πωλήσεις που ακολουθούν, δηλαδή την πώληση της μικρής ΔΕΗ (επίσης η πώληση θα γίνει από τη ΔΕΗ με τα έσοδα – εκτός απροόπτου να αξιοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο όπως με τον ΑΔΜΗΕ) και φυσικά την πώληση του 17% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ -  που είναι και το μόνο «καθαρό» έσοδο (πλην των μερισμάτων) για το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων.

 http://www.energypress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου