Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013
Ως μια προσπάθεια «δημιουργίας κλίματος» αντιμετωπίστηκε σχεδόν από το σύνολο της βιομηχανίας η ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια Μέσης Τάσης, καθώς για κάποιες μικρές εκπτώσεις που αφορούν συγκεκριμένο αριθμό πελατών και όχι το σύνολο των βιομηχανιών (Μέση και Υψηλή) και αποκαθιστούν ένα μικρό μόνο μέρος των αυξήσεων που έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια ο
ι βιομηχανίες, υπήρξαν πανηγυρικές δηλώσεις.
Αυτό δημιούργησε εσφαλμένες εντυπώσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους και έφερε ξαφνικά τη βιομηχανία να καλείται να αποδείξει εκ νέου τα αυταπόδεικτα. Ότι δηλαδή το ενεργειακό κόστος και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει στην Ελλάδα ανασταλτικός παράγοντας που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και δημιουργεί μειονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία τονίζει ζητεί να έχει το κόστος ενέργειας που έχουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της και δεσμεύεται ότι εφόσον αυτό γίνει, οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις θα ξαναβάλουν μπροστά γραμμές παραγωγής που βρίσκονται σε αργία, αυξάνοντας από αύριο το πρωί την απασχόληση και ενισχύοντας την προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας με αύξηση των εξαγωγών.
Η βιομηχανία θέτει μια σειρά από ερωτήματα, που ζητούν απαντήσεις σε σχέση με την πρόταση της ΔΕΗ. Ειδικότερα, κύκλοι της βιομηχανίας αναφέρουν τα εξής σε σχέση με την πρόταση της ΔΕΚΟ:
-Πρώτον η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει ότι τα νέα τιμολόγια προσφέρονται για υπογραφή σύμβασης με ισχύ μέχρι 31.12.2014. Ποια βιομηχανία μπορεί να χτιστεί και να κάνει προγραμματισμό για 2 χρόνια. Η βιομηχανία θέλει προγραμματισμό τουλάχιστον δεκαετή και υπό αυτό το πρίσμα απαιτείται να σχεδιαστεί και το τιμολόγιό της.
-Δεύτερον υποστηρίζεται ότι οι προτάσεις ικανοποιούν τις προτάσεις της ΡΑΕ. Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται καθώς η ΡΑΕ ζήτησε εξατομικευμένα τιμολόγια ενώ παράλληλα υπάρχουν συγκεκριμένες καταδικαστικές αποφάσεις και για τη χωριστή χρέωση του κόστους ρύπων (CO2).
-Τρίτον υποστηρίζεται ότι οι προτάσεις διαμορφώθηκαν μετά από μακρές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με πελάτες. Και σε αυτό το σημείο η ΔΕΗ καλείται από τη βιομηχανία να ονοματίσει τους πελάτες με τους οποίους διαπραγματεύτηκε και μάλιστα επί μακρόν.
-Τέταρτον τα τιμολόγια ανταποκρίνονται σε διαφορετικά καταναλωτικά προφίλ ζήτησης των πελατών. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός θεωρείται εν μέρει σωστός, θα πρέπει ωστόσο να φανεί στην πράξη εάν και κατά πόσο τα όσα λέγονται εφαρμόζονται.
-Πέμπτον ικανοποιούν και άλλα αιτήματα πελατών, όπως χρέωση ισχύος ανά μήνα ή δεκαήμερο και συσχέτιση με το συντελεστή χρησιμοποίησης στη Μ.Τ. Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα εάν αυτές οι προβλέψεις έχουν και άλλο κόστος. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο φυσικά αναιρείται ο ισχυρισμός περί ευελιξίας.
-Έκτον η αναδρομική ισχύς των τιμολογίων με ποιους όρους θα ισχύσει και τι ποσοστό έκπτωσης θα φέρει
Από την πλευρά της η ΔΕΗ επανήλθε χθες με ανακοίνωσή της, στην οποία απαντά ισχυριζόμενη, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος ρεύματος δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και άλλες χρεώσεις, φόρους και τέλη που είναι ξένα με την εταιρεία, υπήρξαν διαβουλεύσεις και δίνεται δυνατότητα αναδρομικής ισχύος. Για τους ρύπους τονίζεται ότι ο υπολογισμός του κόστους των ρύπων δεν περιέχει λάθη, ενώ αντικρούεται ο ισχυρισμός περί προτάσεων που αντίκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Καταλήγοντας, η ΔΕΗ παραδέχεται και η ίδια ότι «είναι προφανές πως πρόωρες εκτιμήσεις και κρίσεις προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση δεν στοιχειοθετούνται και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις» φράση που περιέχει και δόση αυτοκριτικής σε σχέση με την πανηγυρική ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής.

 http://www.energypress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου