Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τρίτη, Μαΐου 13, 2014

Το Κτίριο Νικολάου Γύζη είναι διατηρητέο κτίριο στο Δήμο Χαϊδαρίου, το οποίο έχει ζωγραφισμένο στο εσωτερικό του το έργο «Τέσσερις Εποχές» του γνωστού ζωγράφου Νικολάου Γύζη. Στον περίβολο του κήπου που ανήκει στην έπαυλη Παλατάκι, επί της Λεωφόρου Αθηνών στην συμβολή της με την Στρατάρχου Καραϊσκάκη, βρίσκεται σήμερα αναπαλαιωμένο το κτίριο του Νικολάου Γύζη ,όπως είναι γνωστό στους περισσότερους. Πρόκειται για τον πάλαι ποτέ ξενώνα του Πύργου , στον οποίο είχε ζήσει ανά διαστήματα ο γνωστός ζωγράφος, ως φιλοξενούμενος του Νικολάου Νάζου (ιδιοκτήτη της έπαυλης από το 1865 έως και 1888 και μετέπειτα πεθερό του) , και τον οποίο φιλοτέχνησε με τις «Τέσσερις Εποχές», που σώζονται τμηματικά έως σήμερα.

Μετά την απόκτηση το έτος 1985 και την αποκατάσταση του κεντρικού πύργου με τον περιβάλλοντα χώρο των επτά στρεμμάτων, ο Δήμος Χαϊδαρίου έθεσε στόχο την απόκτηση και της συνεχόμενης υπόλοιπης έκτασης με το νεοκλασικό κτίριο και τους υπεραιωνόβιους φοίνικες. Έτσι το 2000, επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού, ο Δήμος απέκτησε έκταση 2,5 στρεμμάτων με δικές του δαπάνες και τον Δεκέμβριο του 2001 έκταση πέντε στρεμμάτων με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνολικά πληρώθηκαν πάνω από 800 εκατομμύρια δραχμές για την απόκτηση της έκτασης και του κτιρίου. Με φροντίδα του Δήμου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού το 2002 εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Ειδικότερα τη μελέτη αποκατάστασης του νεοκλασικού έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας-γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και την έγκριση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τον Μάιο του 2002 ανακαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες του Ν. Γύζη με θέμα τις Τέσσερις Εποχές, οι οποίες ήταν κρυμμένες κάτω από νεότερους επιχρωματισμούς. Η αίθουσα με τις Τέσσερις Εποχές είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάδειξη των τοιχογραφιών του Νικόλαου Γύζη, ενώ στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου στεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων και παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Με την απόκτηση από τον Δήμο Χαϊδαρίου σχεδόν όλης της έκτασης με τον Πύργο και τα νεοκλασικά κτίρια, η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της πόλης μας αποτυπώνονται αυθεντικά στο υποβλητικό αυτό τοπίο, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργικότητα.


Η αποκατάσταση του Πύργου Παλατάκι

Το 1955 είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια να χαρακτηριστεί ο περιβάλλων χώρος του Πύργου ως κοινόχρηστος χώρου πρασίνου, ενώ τα επόμενα χρόνια μεγάλο μέρος της υπόλοιπης έκτασης οικοπεδοποιήθηκε και οικοδομήθηκε. Ιδιαίτερη ευαισθησία για τον ιστορικό αυτό χώρο έδειξαν ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαχνής, καθώς και ο δήμαρχος Δημήτριος Σκαμπάς. Επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού, έγινε η απόκτηση του Πύργου και του νεοκλασικού, καθώς και η αποκατάσταση και η λειτουργική αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων.

Συγκεκριμένα, το 1976 ο Πύργος Παλατάκι χαρακτηρίστηκε ως "Οίκημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας" και το 1979 ο περιβάλλον χώρος κηρύχθηκε "Διατηρητέος ιστορικός τόπος". Για τη διάσωση της έκτασης, όπου πλέον έχει ανεγερθεί το νέο Δημαρχείο, έγινε το 1983 αγώνας του Δήμου και των κατοίκων με κατάληψη του χώρου. To 1985 με την οικονομική συμβολή του E.O.T. και του Υπουργείου Πολιτισμού ο Πύργος και ο περιβάλλων χώρος περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου. To 1987 άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, τόσο του κτιρίου όσο και του χώρου γύρω από αυτό, από τον Δήμο Χαϊδαρίου και το Υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό τότε τη Μελίνα Μερκούρη και ολοκληρώθηκαν το 1993. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου έγινε σύμφωνα με μελέτη του δημοτικού συμβούλου και αρχιτέκτονα Γιάννη Ιγγλέση. Η μελέτη εξοπλισμού-επίπλωσης και διακόσμησης του Πύργου είναι έργο του αρχιτέκτονα

Θ.Βαράγκη. Χρειάστηκε πολύς κόπος και υλικά που προμηθεύτηκαν και από το εξωτερικό, ώστε να μην απέχουν από τα αρχικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρώτη ανοικοδόμησή του Πύργου. Με τις εργασίες αποκατάστασης αποκαλύφθηκε και ο θησαυρός με τις τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Εξειδικευμένοι συντηρητές εικαστικών έργων αποκατέστησαν τα φθαρμένα σημεία και επανέφεραν αυτά τα κομψοτεχνήματα στην αρχική τους μορφή με τα "βαυαρικά" χρώματα των σχεδίων και των μοτίβων που βρίσκονταν θαμμένα κάτω από στρώσεις σοβάδων. Τον Ιούνιο του 1993 έγιναν τα εγκαίνια του κτιρίου.

Σήμερα στον Πύργο Παλατάκι στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου. Στον περιβάλλοντα χώρο λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις από την πλούσια πολιτιστική δράση του δήμου.

ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΤΗΝΙΑΚΟΥ
Date:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Δήμαρχε, αν δεν απατώμαι αυτή είναι η Πέμπτη τετραετία που διανύετε. Σχεδόν είκοσι χρόνια Δήμαρχος Χαϊδαρίου. Πως αισθάνεται ένας άνθρωπος που οι συμπολίτες του τον τιμούν επί μία εικοσαετία εκλέγοντάς τον Δήμαρχο στη πόλη τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό συναίσθημα, για το οποίο μπορεί να πληρώσει κανείς οποιοδήποτε τίμημα. Εγώ δεν σας κρύβω ότι αγαπώ το επάγγελμά μου. Τη Δικηγορία. Είχα ένα καλό γραφείο, η σύζυγός μου είναι και αυτή Δικηγόρος, δεν δίστασα όμως να κλείσω το γραφείο μου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – μπροστά στην πρόκληση να δώσουμε τη μάχη για την πόλη, για την Αυτοδιοίκηση. Δόθηκα στη κυριολεξία ολόψυχα σε αυτή τη προσπάθεια μαζί με τους συνεργάτες μου. Η ικανοποίηση που νοιώθεις, όταν για παράδειγμα έχεις μία ιδέα για ένα έργο, να κάνεις την μελέτη, να το προγραμματίσεις και να το εκτελέσεις ώστε να λειτουργήσει για το καλό της πόλης σου, είναι ένα σπουδαίο συναίσθημα που σε αποζημιώνει για κάθε θυσία που έχεις κάνει. Η στιγμή της επιστροφής μου στην Αυτοδιοίκηση, όταν άφησα τη Κεντρική εξουσία κάτω από τις γνωστές συνθήκες και απευθύνθηκα στο Λαό της πόλης μου ερχόμενος σε αντίθεση με την τότε Κυβέρνηση και τους κομματικούς σχηματισμούς, με γεμίζει με μεγάλη ευθύνη αλλά και ικανοποίηση για την στήριξη που βρήκα από τους συνδημότες μου. Χρωστάω πολλά σε αυτή την πόλη. Στους συμπολίτες μου. Εδώ που έχω γεννηθεί, που δημιούργησα και εγώ την οικογένειά μου…. Χρωστάω πολλά ….. !
Βαγγέλης Ντηνιακός: Ένας 35 χρονος διεκδικεί το Δήμο Χαιδαρίου χωρίς παρωπίδες


Βαγγέλης Ντηνιακός - Χαϊδάρι ΞανάΜε σημαία το τρίπτυχο « διαφάνεια – καθαριότητα – εργατικότητα » κατέρχεται στις εκλογές για τη Δημαρχία  Χαιδαρίου ο Βαγγέλης Ντηνιακός, γιος του επί σειρά πολλών ετών δημάρχου Κυριάκου Ντηνιακού. «Χαϊδάρι ξανά» είναι ο τίτλος του συνδυασμού του, τον οποίο ο 35 χρονος υποψήφιος δήμαρχος  έχει πλαισιώσει με νέους σε ηλικία υποψηφίους συμβούλους. “Αποφασίσαμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, ενώνοντας πολίτες, νέους και παλαιότερους που αγαπάνε το Χαϊδάρι και δεν υποδύονται μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ρόλους. Ο συνδυασμός μας λέγεται «Χαϊδάρι Ξανά» γιατί φιλοδοξούμε να κερδίσουμε τη χαμένη μας περηφάνια μέσα από τη σκληρή δουλειά, τις γνώσεις, την εμπειρία, την εντιμότητα”, δηλώνει ο κ.Ντηνιακός .

 

 

 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου