Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Σάββατο, Μαΐου 14, 2016
Τα 42 έργα αξίας 5,4 δισ. του πακέτου Γιούνκερ Αναλυτικά τη λίστα με τα 42 έργα που έστειλε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προς αναζήτηση χρηματοδότησης ύψους 5,4 δισ. ευρώ από το «Πακέτο Γιούνκερ»Εγγυήσεις και χαμηλότοκα δάνεια είναι μεταξύ άλλων οι μορφές χρηματοδότησης που μπορούν να πετύχουν τα επενδυτικά σχέδια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο των εγγυήσεων που παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), γνωστό και ως «Πακέτο Γιούνκερ».
Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν από την ελληνική λίστα είναι εκείνα των υποδομών μεταφορών, όπως η επέκταση της περιφερειακής Υμηττού προς τη Λ. Βουλιαγμένης προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου και η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς την πόλη των Μεσογείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας με το Πέραμα κόστους 350 εκατ. ευρώ, ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα αξίας 300 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των 42 έργων αφορά την ενέργεια. Στα 1,972 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται πληθώρα μικρών υδροηλεκτρικών και υβριδικών σταθμών παραγωγής ρεύματος από ιδιωτικές εταιρείες καθώς και τα μεγάλα projects του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου ύψους 200 εκατ. ευρώ, της ΔΕΠΑ για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ και της Gastrade για την κατασκευή με 380 εκατ. ευρώ του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Βιομηχανίες αναζητούν χρηματοδότηση 349 εκατ. ευρώ για νέες μονάδες, ενώ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προγραμματίζει την αντικατάσταση των ντιζελοκίνητων πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο και την κατασκευή σχετικών υποδομών συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.
Προτάσεις
Τα 42 έργα αξίας 5,4 δισ. του πακέτου Γιούνκερ
Οι συνολικές επενδυτικές προτάσεις για επενδύσεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ανέρχονται στα 920 εκατ. ευρώ. Διακρίνονται η ευρυζωνική σύνδεση στα νησιά (100 εκατ. ευρώ), η επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου για πολύ μικρά νησιά και ορεινές περιοχές με 3,15 εκατομμύρια κατοίκους (220 εκατ. ευρώ) και το υπεργρήγορο Ιντερνετ με στόχο το 50% των νοικοκυριών να έχει συνδέσεις με ταχύτητες 100 Mbps (200 εκατ. ευρώ).
Αλλά και στον τομέα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι της δημιουργίας από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ του κόμβου καινοτομίας P4SEEN για την εξατομικευμένη ιατρική, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ καθώς και το σχέδιο του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλεξάντερ Φλέμινγκ» για την κατασκευή του πρώτου βιοτεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ.
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Οι δράσεις για ενέργεια, τουρ ισμό, βιομηχανία και έρευνα
Ενεργειακά έργα προϋπολογισμού 1,972 δισ. €
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
•  Eργο αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία προϋπολογισμού 502 εκατ. €.
•  Υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος 89,1 Μεγαβάτ στον Νομό Λασιθίου και 50 Μεγαβάτ στον Νομό Ρεθύμνου συνολικού προϋπολογισμού 277 εκατ. €.
•  Αιολικά Πάρκα Καρυστίας 153 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 255 εκατ. €
GREENTOP ENERGY SYSTEMS
•  Υβριδικός Σταθμός παραγωγής ρεύματος 139,9 Μεγαβάτ στο Κιλκίς και κατασκευή δικτύου υψηλής τάσης προϋπολογισμού 160 εκατ. €.
•  Αιολικό πάρκο 12,2 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 10 εκατ. €.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
•  Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 6,056 Μεγαβάτ στον Νομό Πέλλας προϋπολογισμού 11 εκατ. €
ΚΕΔΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ
•  Μικρό υδροηλεκτρικό έργο παραγωγής ρεύματος στην οροσειρά της Ροδόπης ισχύος 1,25 Μεγαβάτ. Προϋπολογισμός έργου 6,5 εκατ. €.
•  Μικρό υδροηλεκτρικό έργο στον Νομό Πέλλας ισχύος 2,68 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 3,5 εκατ. €.
ΟΡΙΖΩΝ ΑΤΕ
•  Υδροηλεκτρικά έργα στον Νομό Εβρου προϋπολογισμού 22 εκατ. €.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΒΕΤΕ - ΑΡΓΩ Μ. ΕΠΕ
•  Μικρό υδροηλεκτρικό έργο στο Μουζάκι της Καρδίτσας ισχύος 2,45 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 4 εκατ. €.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΒΕΤΕ
•  Μικρό υδροηλεκτρικό έργο στο Μουζάκι και τη Λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα ισχύος 0,79 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 1,347 εκατ. €.
•  Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο στο Καροπλέσιο Καρδίτσας ισχύος 0,99 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 1,88 εκατ. €.
•  Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο στα Αγραφα της Ευρυτανίας ισχύος 0,88 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 1,976 εκατ. ευρώ.
•  Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο στη Λίμνη Πλαστήρα ισχύος 1,49 Μεγαβάτ προϋπολογισμού 2,9 εκατ. €
AGRITEX Ενεργειακή Α.Ε.
•  Αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο στην Ξάνθη, προϋπολογισμού 22 εκατ. €.
ΑΦΟΙ Ν. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.
• Ολοκληρωμένη αξιοποίηση ενεργειακού περιεχομένου αγροτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων (παραγωγή βιοντίζελ) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, προϋπολογισμού 17,5 εκατ. €.
ΑΔΜΗΕ
•  Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου προϋπολογισμού 200 εκατ. €.
GASTRADE
•  Υπεράκτιος πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη προϋπολογισμού 370 εκατ. €.
Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Ανεμογεννητριών
•  Υλοποίηση 190 ομοειδών έργων μικρών ανεμογεννητριών σε Ροδόπη, Εβρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, προϋπολογισμού 38 εκατ. €.
ΔΕΠΑ
•  Ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.
Τουριστικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. €
ΕΤΑΔ Α.Ε.
•  Εργα προστασίας, ανάπτυξης και ανάδειξης υδροθεραπευτηρίου Ιαματικής Πηγής και Σπηλαίου Ανυγρίδων Καϊάφα, προϋπολογισμού 30 εκατ. €.
•  Εκσυγχρονισμός αναβατήρων χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, προϋπολογισμού 12 εκατ. €.
•  Μετατροπή γηπέδου TAE KWON DO σε συνεδριακό κέντρο, προϋπολογισμού 70 εκατ. €.
Ερευνα, ανάπτυξη και Καινοτομία έργα προϋπολογισμού 594 εκατ. €
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φαρμακευτικής
•  Δημιουργία από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ του κόμβου καινοτομίας P4SEEN για την εξατομικευμένη ιατρική, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. €.
Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
•  Κατασκευή νέου ωκεανογραφικού σκάφους, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.
Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλεξάντερ Φλέμινγκ»
•  Κατασκευή του πρώτου βιοτεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 19 εκατ. €.
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
•  Πρόγραμμα αντικατάστασης των κινητήρων των πλοίων ακτοπλοΐας με κινητήρες Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και την ανάπτυξη αντίστοιχων λιμενικών υποδομών, προϋπολογισμού 500 εκατ. €.
Ιδιωτικές βιομηχανικές επενδύσεις προϋπολογισμού 349 εκατ. €
ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε.
•  Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας λευκόλιθου για την παραγωγή μαγνησίας και ανέγερση εγκαταστάσεων νέας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής δίπυρης μαγνησίας, προϋπολογισμού 30 εκατ. €.
Στηλμέτ (κεντρικά Ομίλου Βιοχάλκο)
•  Επαναλειτουργία εργοστασίου ελληνικών σιδηροκραμάτων για την παραγωγή σιδηροχρωμίου, προϋπολογισμού 45 εκατ. €.
ΕΛΒΑΛ
•  Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας έλασης και προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, προϋπολογισμού 240 εκατ. €.
Μακεδονική εταιρεία Χάρτου
•  Τεχνολογική και ποιοτική αναβάθμιση με ταυτόχρονη αύξηση της δυναμικότητας μονάδας παραγωγής χαρτιού από χαρτοπολτό, προϋπολογισμού 12 εκατ. €.
ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ
•  Ιδρυση νέας μονάδας παραγωγής χαρτοκιβωτίων προϋπολογισμού 22 εκατ. €.
Υπουργείο Υποδομών
Οι επενδύσεις για μεταφορές, δρόμους και τηλεπικοινωνίες
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
•  ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ: Δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Μεταφορών, η οποία θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης.
Σήμερα πλήρως αδειοδοτημένο είναι μόνο το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Ωστόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνουν μέχρι τώρα τη δημιουργία υδατοδρομίων σε Ρέθυμνο, Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Αλόννησο, Παξούς, Σκόπελο και Σκύρο, ενώ πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης υδατοδρομίων για τις περιοχές: Αμφιλοχία, Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαύριο, Πάτμο, Πάτρα και Τήνο.
•  ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ ΕΛΑΙΩΝΑ: Ο νέος σταθμός των υπεραστικών ΚΤΕΛ που θα καταργήσει τους δύο υφιστάμενους έχει προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στις εγκαταστάσεις θα υπάρχει πρόβλεψη για φιλοξενία και των διεθνών λεωφορειακών γραμμών. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε περιοχή έκτασης 66,4 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Αττικό Μετρό και θα περιλαμβάνει επίσης εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ακόμα και ένα μικρό ξενοδοχείο.
•  ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ: Το έργο προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει την επέκταση από τη σύνδεση με την Αττική Οδό έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω αστικής σήραγγας μήκους 3 χιλιομέτρων. Το έργο είχε ενταχθεί στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής στους Πρωτεύοντες Αξονες Μητροπολιτικής Σημασίας, καθώς θα εξυπηρετούσε κυκλοφοριακά πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Ηλιούπολη και η Αργυρούπολη συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας και της λεωφόρου Ποσειδώνος και μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης από τα νότια προάστια προς τα βόρεια και το Αεροδρόμιο. Η πρώτη εκτίμηση του χρόνου παραχώρησης είναι περίπου τριάντα έτη.
•  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΛΑΥΡΙΟ: Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι να αναδειχθεί το λιμάνι του Λαυρίου και σε επίπεδο κρουαζιέρας. Ο συνδυασμός της επέκτασης του Προαστιακού κατά 32 χιλιόμετρα από το Κορωπί έως το Λαύριο με την αναβάθμιση του λιμανιού αλλά και την επέκταση της Αττικής Οδού εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτές από πολλούς κλάδους όπως τον κατασκευαστικό και τον τουριστικό. Ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Το κόστος της επέκτασης του Προαστιακού εκτιμάται σε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα γραμμή θα έχει μήκος 32 χλμ. και θα ξεκινάει αμέσως μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κορωπίου. Προβλέπεται να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς και επτά στάσεις.
•  ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 1,2 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Πέραμα με τον Αγιο Γεώργιο, κατασκευή οδικού άξονα μήκους 5 χιλιομέτρων από τη λεωφόρο Σχιστού ως το Πέραμα και οδικά έργα σύνδεσης του Αγίου Γεωργίου με τη Σαλαμίνα. Η πρώτη εκτίμηση για τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης είναι περίπου 30 χρόνια. Το έργο θα μειώσει τον χρόνο μετάβασης από περίπου 40 λεπτά σήμερα μαζί με τους χρόνους αναμονής στα 4 λεπτά. Επιπλέον κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Σαλαμίνας αυξάνεται το καλοκαίρι στους 250.000 κατοίκους από 35.000 τους χειμερινούς μήνες.
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
• ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ: Μέσω του έργου προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ θα συνδεθεί με οπτική ίνα με την ηπειρωτική Ελλάδα η πλειονότητα των νησιών που τώρα συνδέονται με ασύρματες λύσεις. Η ανάπτυξη σύνδεσης με οπτική ίνα θα καταστήσει δυνατή την εφαρμογή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G και πάνω αλλά και τις υπηρεσίες δεδομένων επόμενης γενιάς.
•  ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ: Στόχος του έργου προϋπολογισμού 220 εκατομμυρίων ευρώ είναι να φτάσει το γρήγορο Ιντερνετ και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές που δεν είχαν καλυφθεί με το πρόγραμμα Rural Βroadband. Στοχεύει σε περίπου 5.900 μεσαίου μεγέθους οικισμούς (πολύ μικρά νησιά, ορεινές περιοχές) με περίπου 3,15 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι θα αποκτήσουν υπηρεσίες σύνδεσης που θα υπερβαίνουν τα 30 Mbps.
•  SUPER FAST BROADBAND: Το «υπεργρήγορο» Ιντερνετ προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ επιδιώκει να «πιάσει» τον στόχο που θέλει το 50% των νοικοκυριών να έχει συνδέσεις με ταχύτητες 100 Mbps σε προσιτές τιμές. Το σχέδιο περιλαμβάνει «κουπόνια» προς τους παρόχους όσο και προς τους καταναλωτές, προκειμένου οι πρώτοι να συνδέσουν κτίρια με οπτική ίνα και οι δεύτεροι να αποκτήσουν σύνδεση στα 100 Mbps.
•  «ΕΞΥΠΝΑ» ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Το έργο προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός μεταφορικού συστήματος που θα στηρίζεται στα δεδομένα και θα χτιστεί γύρω από ένα δίκτυο αισθητήρων που θα παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση οχημάτων, αγαθών και υποδομών.
•  «ΕΞΥΠΝΑ» ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 150 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω της ανάπτυξης αισθητήρων στα κτίρια που θα συγκεντρώνουν ενεργειακά και στατικά δεδομένα και θα τα αποθηκεύουν προκειμένου να υπάρχει διαλειτουργικότητα με συστήματα άλλων «έξυπνων» πόλεων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥhttp://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/ta_42_erga_aksias_5_4_dis_tou_paketou_giounker-64375490/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου